Smittsom 
feminisme

viral rekl
Regjeringens retrett i reservasjonssaken kom etter stort folkelig press – ikke minst på nettet.
Den tredje feministiske bølgen er viral og digital
.

Det har gått tolv år siden vi ikke fikk se Margreth Olins nakne kropp på forsida av damebladet Henne. Filmskaperen hadde nettopp lansert den personlige dokumentaren «Kroppen min» da det glansede magasinet ba om et intervju. Olin ville gjerne stille opp, men bare hvis hun fikk posere naken, usminket og uretusjert på omslaget. Det fikk hun ikke, og avslaget førte til en lengre mediedebatt om bladenes kvinnesyn og kroppsfokus.

Debatten hjalp ikke et spor, det kan vi slå fast bare med å stikke nesa innenfor Narvesen. Nylig havnet Henne nok en gang i hardt vær etter at de lanserte spesialnummeret Henne Vakker, prydet av Gwyneth Paltrows forsidevennlige kropp.

Jeg vet ganske mye om akkurat denne kroppen. Skuespillerens treningsregime og kosthold har nemlig vært gjenstand for noen tusen artikler i verdenspressen. Jeg vet for eksempel at hun til lunsj gjerne velger seg «kikerter, vann og en løk – eller juice fra tre sitroner». Som snacks på kvelden unner hun seg «en håndfull blandede frø eller litt valnøtt-paté.» Nam, nam.

Men det var altså ikke Gwyneths ekstremdiett som vakte irritasjon denne gang, det var de mange teksthenvisningene om botox og fettsuging som var plassert rundt henne.

Etter en frisk bris på sosiale medier måtte Henne gå ut og beklage: Fokuset på omslaget ble litt skjevt, innrømmet redaktør Laila Madsö, som likevel påpekte at kritikerne har misforstått. Dette er ikke et blad for usikre ungjenter, men modne damer i alderen «30-50 pluss»: «Det står på forsiden at det er et anti-age-blad,» sa hun til ABC Nyheter. Ja, da så.

«Anti-age» er for øvrig et etablert begrep i den internasjonale magasinsfæren. I mine ører låter det rent ut menneskefiendtlig. Den svenske utgaven av Se og Hør løftet nylig anti-age-ideologien til nye høyder, i en artikkel om Blondie-vokalist Debbie Harry. «Det är hårt att åldras» var tittelen på saken, basert på innkjøpte paparazzibilder av den nær 70 år gamle sangeren på badeferie. I en nærmest indignert tone ble artistens rynker, vekt og fysiske framtoning beskrevet, og hun var knapt til å kjenne igjen fra de glamorøse pressebildene tatt på 1970-tallet, hevdet bladet.

Leseren Ingmarie Halling ble opprørt, og skrev en tirade på Facebook om at artikkelen bar preg av aldersfascisme og et reaksjonært kvinnesyn. Hennes innlegg ble delt noen tusen ganger, og da ble redaksjonssjef Rolf Qvale tvunget på banen: «Jeg har ikke brydd meg om innleggene på Facebook, for der bygger det meste dessverre på massepsykose», uttalte han til Nyheter24.

Nei, kjære Rolf, det handler ikke om psykoser, men om noe som kalles viral feminisme. Både viraken rundt Henne Vakker og Se og Hørs artikkel er eksempler på denne ekspansive formen for feministisk aksjonisme, som ofte består av visuelle, humoristiske – og iblant rasende – ytringer på nett, som sprer seg som et virus. Fenomenet bobler opp overalt, fra kampanjen Everyday Sexism Project, der kvinner fra hele verden deler historier om sextrakassering på gata, til såkalte genderflips, der folk parodierer kjente reklamer eller musikkvideoer gjennom å snu på kjønnsrollene. Fordi vi nærmest er blitt immune mot overseksualisering av kvinnekroppen, er det først når kjønnene byttes om at vi blir oppmerksomme på hvordan kvinner framstilles i populærkulturen.

Når vi ser et hårete mannfolk i sexy undertøy, med soveromsblikk og en pekefinger i munnviken, ja da blir stereotypene brått mer synlige. Og latterlige. Det er en enkel og uhyre effektiv teknikk.

I det siste er jeg blitt spurt av flere om hvorfor det feministiske engasjementet rundt 1990-tallets antologi Råtekst så raskt visnet hen. Først nå har jeg forstått det: Vi lanserte en bok. ÉN BOK. Som attpåtil var laget av papir. Den solgte noen tusen eksemplarer – riktignok et godt salgstall for en politisk antologi – men når jeg i dag opplever å få 30.000 treff på en bloggpost om et kjønnsdiskriminerende oppslag i Nettavisen – ja, da ser jeg at nedslagsfeltet ble noe puslete den gangen.

Viral feminisme er den tredje bølgens våpen. På denne måten kan vi presse fram beklagelser, få produsenter til å trekke kampanjer og medier til å legge om profilen. Men enda viktigere: Vi tvinger fram en bevissthet, samtidig som vi styrker oss selv og hverandre. Når vi ler av produsentene og de håpløst gammeldagse stereotypene deres, treffer vi dem der det gjør mest vondt: Kommersielle krefter er avhengige av et godt omdømme. Tiden har kommet for å slå tilbake.

(Artikkelen sto på trykk i Dagsavisen 25.04.)

4 svar

  1. Reblogged this on susmumrik.com and commented:
    Eg har akkurat lest ut Marta Breen si bok «født feminisme», og eg er lamslått av kor mykje fornuftig, interessant, provoserande, innsiktsfullt og spennande ho har å kome med. Marta Breen er ei av vår tids store stemmer som det er verdt å følgje med på. I boka er ho såvidt innom tanken om at den «tredje feministiske bølgja» ikkje var på 90-talet, at det berre var eit blaff, og at den tredje bølga er viral og digital, og skjer akkurat no. Dette er spennande.

  2. Det er derfor det er så viktig å dele viktige innlegg og kommentere dem! Ingen tvil om at forbrukerne har makt og at vi sammen kan påvirke trender i samfunnet. Det krever en del, men absolutt mulig!

  3. […] er fantastiske nyheter og det beviser som Marta Breen skriver at den tredje feministiske bølgen er viral og digital. Vi er i gang og mer skal skje! Med det sagt er reservasjonsrettens erstatning fortsatt ikke klar, […]

  4. Reblogged this on Moderna Museet and commented:
    «Regjeringens retrett i reservasjonssaken kom etter stort folkelig press – ikke minst på nettet. Den tredje feministiske bølgen er viral og digital», skriver Marta Breen på sin blogg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: