Feministisk kalender

For meg har det bestandig vært noe spesielt med en 7.sans – en kalender som den du nå sitter med i hånda. Jeg kan huske fra oppveksten at mamma førte inn alle sine avtaler med kulepenn i den lille boka si. Det var først og fremst politiske møter og aksjoner som fylte dagene hennes den gangen: ”Møte i Kvinnefronten kl. 19. Hos Berit”, ”Lørdag kl. 12: Daghjem-aksjon. Husk løpesedler.”
I dag er det jeg som fører opp planene mine i 7.sansen – mamma har gått over til en digital kalender på mobilen. Men jeg tviholder på papirvarianten. Jeg føler nemlig at jeg får en mer konkret følelse av ukene som ligger foran meg når jeg kan bla fram og tilbake i kalenderen. Stryke over et avlyst møte. Markere viktige dager med litt større skrift. Tegne en liten sol på fredagen. Og den deilige følelsen av å begynne på en ny bok − et helt nytt år − med blanke ark.


Dette er en kalender for feminister, så her finner du viktige merkedager for kvinnesaken og inspirerende sitater av mine forbilder. Det har slått meg at vi feminister ofte blir pressa inn i en forsvarsposisjon: du må forklare igjen og igjen hvorfor du er feminist. Jeg mener at det burde være motsatt: det er dem som ikke vil kalle seg feminist som har et forklaringsproblem. Feminisme er navnet på den bevegelsen som har sørget for at vi kvinner har rett til å ta utdannelse, til å jobbe, til å stemme ved politiske valg og til å bestemme over vår egen kropp. Det er ikke mange generasjoner siden vi ikke hadde noen av disse rettighetene. Alt sammen var forbeholdt menn. Som privilegerte nordmenn burde det derfor være en selvfølge å støtte opp om feminismens kamper, både de historiske og de som pågår her og nå. Denne kalenderen er ment å minne oss om dette i hverdagen, og jeg løfter derfor fram 12 av mine heltinner som fortjener ekstra fokus på bursdagen sin.
Allerede i 1949 påpekte Simone de Beauvoir følgende: «Glem aldri at det kun kreves en politisk, en økonomisk eller en religiøs krise, før kvinners rettigheter brått står på spill.» I 2020 ble dette bevist igjen: I kjølvannet av koronakrisa fikk vi en rekke rapporter om tilbakeslag i likestillingen på verdensbasis. Reaksjonære krefter benyttet anledningen til å stramme inn abortmuligheter og tilgang på prevensjon. FN slo alarm om økt partnervold og kvinnefattigdom, mens vi her hjemme kunne lese at hjemmekontor og permitteringer hadde styrket de tradisjonelle kjønnsrollene i familien.
Det er med andre ord travle tider for feminister og andre menneskerettighetsaktivister. Vi må planlegge protester, demonstrasjoner og kvinnemarsjer − men selvsagt også feiringer av fortidas seiere. Føles tirsdagen din litt grå? Hva med å feire fødselsdagen til Aasta Hansteen? Eller ta en skål for hundreårsdagen til Betty Friedan?
Jeg ønsker deg en strålende feministisk bokhøst!

Kalenderen kan bestilles her.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: