En av gutta? Nei takk.

Jeg har tidligere skrevet om «komplimenter» som egentlig føles som en ørefik – i artikkelen «Klamme omfavnelser».

I Dagsavisen på fredag dukket det opp en annen type «kompliment» som kvinner iblant får: Nemlig å bli løftet opp som «en av gutta.» guttaI dette tilfelle var det skuespilleren Jennifer Jason Leigh tittelen viste til.

For ikke lenge siden var det skuespiller Emily Blunt som fikk være «en av gutta» i Bergens Tidende.gutt2

Vi forstår umiddelbart at det er ment som et kompliment. For «gutta» er bra! Arbeidsomme og reale. Det er liksom ikke noe fuzz med gutta.

I Hollywood blir man gjerne «en av gutta» dersom rollefiguren din er modig, tøff i trynet og dyktig i jobben sin. Underforstått: Alt det vanlige jenter ikke er.

Det er synd at såpass mange fremdeles tror at tøffe jenter er en naturstridighet. Og at de derfor må være «guttejenter», «små mannfolk» eller «ha baller.»

Musikkskribent i BT, Eirik Kydland, kommenterte forresten musikkbransjens oppheng i testikler for noen år siden, i forbindelse med at bergensartisten Gabrielle ble lansert av sitt plateselskap som «en dame med baller.»

Kvinner kommer i alle former: myke, varme, tøffe og harde. Noen ganger alt dette i én og samme kvinnekropp. Get over it!

 

mannfolk

balleballerballer2en av gutta

 

 

 

3 svar

  1. Men det er jo det feministene vil også; at damene skal bli menn… har fått så mye kjeft av feminister som synes jeg skal legge ned strikketøyet og komme meg ut i 100% jobb, helst direktørstilling som jeg skal kjønnskvoteres inn i… fordi damer kan gjøre alt menn kan gjøre og derfor SKAL vi gjøre det…,kke det vi har lyst til… som i mitt tilfelle er å være hjemme og strikke 😦

  2. Reblogged this on På en hvit hest and commented:
    Marta Breen treffer spikeren på hodet, igjen.

  3. Synes det er morsomt at uttrykket «å ha baller» betyr det samme som å være tøff og hardbarka, når man tenker på hvor lite testiklene egentlig tåler. En vagina, derimot…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: