8 av 10 biografier handler om menn

Hvis du fordyper deg i historiehylla på biblioteket, kan du ende opp med inntrykket av at kvinner er en nokså ny oppfinnelse.

Av 150 nye norske biografier tar 124 for seg menn, skriver Klassekampen i dag, i en artikkel der forfatter Mari Jonassen og jeg kommenterer.

Biografier som handler om kvinner er nesten alltid skrevet av andre kvinner. Kvinner har også skrevet bøker om kvinner i sjøfarten, kvinnelige prester, kvinnelige motstandshelter, kvinnelige kunstmalere og så videre. Begrunnelsen for disse utgivelsene er gjerne at kvinnene er blitt utelatt fra andre historiebøker.

Historieskrivingen er – som all annen nedarvet kunnskap – preget av hvem som har skrevet den ned. Hva som får lov til å telle som viktig og universelt i offentligheten, er knyttet til hvem som sitter på definisjonsmakta. Og siden menn fremdeles regnes som det allmenngyldige kjønn, blir stoff om kvinner ofte betraktet som noe for oss spesielt interesserte…

Jeg er glad for at vi har fått en debatt om dette nå – i kjølvannet av Harald Eias innrømmelser om det homososiale broderskapet. Det er jo først når vi har stadfestet problemet, at vi kan komme oss videre i samtalen om dette.

3

Ett Svar

  1. Steinar Wikan skrev en biografi om Ellisif Wessel, utgitt på Pax i 2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: