Reisebrev fra et purungt demokrati

Marta i Kosovo

Forrige gang jeg var på Balkan: En uke i FN-leire i Kosovo og Macedonia i 2001. Utrolig hva et lite skjerf kan gjøre for å piffe opp antrekket.

– Er du vegetarianer?

– Nei. Dessverre, svarer jeg.

Det lille unnskyldende tillegget har begynt å snike seg med de siste par åra, for som så mange andre nordmenn i disse dager, har jeg ambisjoner om å spise mindre kjøtt.

– Bra! svarer hun. – For hadde du vært vegetarianer ville det blitt litt vanskelig. Kjøtt er en essensiell del av det serbiske kjøkken.

Jeg har nettopp landet på flyplassen i Beograd, hovedstaden i Serbia, der jeg ble møtt av Milica, en av mine verter denne uka. Jeg er blitt invitert hit av Scandinavian Corner, en organisasjon for serbere som er interessert i, eller studerer nordiske språk. De arrangerer språkkurs, forfatterkvelder, filmvisninger og foredrag. Ettersom Serbias kulturbudsjett er stusselige saker, eksisterer den aktive foreningen kun takket være bidrag fra Norden.

Før avreise slo jeg av en prat med en bosnisk mor i mitt eget nabolag. Da hun fikk høre at jeg var på vei til Balkan, kikket hun betraktende på meg og sa: ”Du bør nok pynte deg litt”. Jeg forklarte at det ikke var nødvendig, fordi jeg skulle dit for å holde foredrag om skjønnhetstyranni og likestilling, men da så hun bare på meg med medlidenhet i blikket.

– Vi ligger 30 år bak Skandinavia på disse områdene. Mange har et veldig tradisjonelt kvinnesyn, og utenfor Beograd er det fremdeles vanlig at kvinner er hjemmeværende, forteller Milica på klingende svensk. Hun har nettopp sendt ut en pressemelding om mitt kommende foredrag, men innrømmer at de så seg nødt til å endre litt på originalteksten jeg sendte dem på mail.

– Ordet ”feminist” blir sett på som veldig provoserende her, skjønner du.
Hun holder to fingre i kryss foran seg, for å illustrere hvor betent temaet er.

Beograd er blant Europas eldste byer, og en av få millionbyer på kontinentet uten t-bane. Ødeleggelsene fra flere kriger preger fremdeles byen på den måten at mange husfasader framstår som falleferdige. Men på innsiden av de slitte husveggene finner du ofte leiligheter av overraskende høy standard. Byens mange barer, kafeer og restauranter er dessuten utpreget trendy.

– Men hvor er syklene? Jeg har ikke sett en eneste? spør jeg.

– Nei, syklister er ikke særlig populære. Jeg prøvde faktisk å sykle selv en stund, men det virker som om bilistene prøver å ta deg med døra når du passerer dem, forteller min vertinne, mens vi sitter og spiser kjøtt på en svært røykfull kafé.
Fotgjengere bør nok også kjenne sin plass i hierarkiet, slår jeg fast for meg selv, etter å ha opplevd to nestenulykker midt i fotgjengerfeltet allerede den første dagen.

Men om feminister, vegetarianere og syklister står lavt i kurs, er dette ingenting sammenlignet med de homofiles stilling. En av mine guider er selv åpen lesbisk, noe som er nokså uvanlig i Serbia. Hun har flere ganger vært med i den årlige homoparaden i Beograd – et arrangement som har nådd verdenspressen. De to første forsøkene på å arrangere slike tog endte nemlig i rene blodbad, da nasjonalister og ultrakonservative fotballsupportere gikk til angrep på de homofile. Steiner, flasker og molotovcocktails ble kastet mot deltagerne og mot politiet som skulle beskytte dem, og svært mange ble skadet. Myndighetene bestemte seg derfor for å forby homoparader i byen, og gjorde slik sett et knefall for byens høyreekstreme krefter.

Men ettersom Serbia har et sterkt ønske om å få bli EU-medlem, har det gått storpolitikk i saken. Myndighetene ønsker nå å bevise at landet respekterer ytringsfrihet og demokratiske rettigheter, og de siste par åra har paraden blitt gjennomført med enorme politistyrker tilstede – opptil 5000 politifolk. Deler av byen stenges da for biltrafikk, mens helikoptre sirkler over det som egentlig skulle ha vært en gledens fest. Til tross for denne militære og nedslående stemningen, er min vertinne forsiktig optimist:

– I år var det ingen alvorlige voldstilfeller. Og fra et vindu vi passerte var det noen som hadde hengt fram et stort regnbueflagg. Det var et sterkt øyeblikk!

serbia

På skandinavisk kveld i Beograd med oversetter Sofija Vukovic.

Så kom dagen for mitt hovedforedrag, som var et åpent kveldsarrangement. Én time før start begynte det å styrtregne. Vannet lagde strie elver i de dårlige drenerte sentrumsgatene. Vertskapet mitt var svært bekymret: – I Norge sier dere at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Sånn er det ikke i Beograd – her går ingen ut når det regner. Da blir byen helt stille.
Men da klokka nærmet seg 19 begynte folk likevel å strømme inn i lokalet, flest unge kvinner, men også en del menn. Snart måtte vi lete fram flere stoler. En – for serberne fullstendig ukjent – feminist fra Norge som skal snakke om likestilling, førte altså til besøksrekord for Scandinavian Corner, som trakk et lettelsens sukk.
Etter foredrag og en engasjert spørsmålsrunde ble jeg med en gjeng fra publikum på en bar i nærheten. Blant dem var medlemmer i en kvinneorganisasjon som blant annet engasjerer seg i abortspørsmål. De var svært interessert i å få vite hvordan vi nordmenn fikk regjeringen til å snu i reservasjonsrettsaken, ettersom det er sterke krefter i Serbia som ønsker å stramme inn abortlovgivningen på langt mer drastisk vis enn vi opplevde forsøk på her hjemme.

Serbia er fremdeles et purungt demokrati. For en utenforstående er det lett å tenke at dette er årsaken til at det fremdeles er den sterkestes rett som regjerer på mange områder. Men i Beograd traff jeg altså mange som jobber med å endre landets dominerende machokultur.

Det tar tid å bygge et åpent, trygt og sivilisert demokrati, og for å lykkes er man avhengig av at noen orker å stå i stormen, ta i mot dritten og kjempe ufortrødent videre.

Jeg møtte noen av disse menneskene i Serbia.

Ett Svar

  1. Så flott att du er med og snu .Ser ut for det er en jobb oggjøre i Europa også

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: