Tid for trans

transFrykten for det tredje kjønn er ubegrunnet

Da jeg var 13 år gammel var begge mine favorittbøker skrevet av svenske menn: Ulf Starks ”Jeg tar sjansen” og Peter Pohls ”Janne, min venn”. Førstnevnte handler om ei jente ved navn Simone, som flytter til en ny by der hun velger å presentere seg som gutten Simon – med de forviklinger dette fører med seg. I den andre boka blir vi kjent med den litt mystiske gutten Janne, som mot slutten av fortellingen viser seg å være en jente.

Hvorfor traff akkurat disse to bøkene meg så sterkt? Det har jeg lurt på i ettertid. Antagelig var det fordi det hadde begynt å gå opp for meg hvilke begrensninger som ligger i kjønnsrollene vi alle blir tildelt. Det å posere som det andre kjønnet opplevde jeg som noe forbudt og litt farlig.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt kjønnsoverskridelse av ulik karakter i det siste. Journalister har trukket fram transpersoners inntog i populærkulturen gjennom tv-serier som ”Transparent” og ”Orange is the New Black”, for ikke å glemme fjorårets Grand Prix-vinner, Conchita Wurst. Her hjemme har vi fått en mammablogger som er transkvinne: ComingOutChristine, den suksessfulle tv-serien ”Født i feil kropp” og heftige debatter omkring pronomenet ”hen”, som nylig ble tatt inn i svenske ordbøker.

Alt dette blir peanøtter sammenlignet med oppmerksomheten den tidligere olympiske friidrettsmesteren Bruce Jenner nylig fikk da hen sto fram som transperson i et amerikansk tv-intervju. Uavhengig av hva man mener om den 65-årige republikanske idrettslegenden og resten av realityfamilien The Kardashians, kan betydningen av intervjuet knapt overvurderes.

I intervjuet, som ble sett av nesten 17 millioner amerikanere, snakket Jenner ut om hvordan det har vært å holde store deler av sin personlighet skjult gjennom et helt liv. Seerne fikk også se klipp av hvordan hen stadig forfølges og mobbes av paparazzifotografer, og det kom fram triste fakta om livssituasjonen for mange transkjønnede i USA. Stikkord er hatvold, trakassering og høy selvmordsrate. Mange mennesker reagerer dessverre aggressivt når de møter på noen med uklar kjønnsidentitet i offentligheten. Man kan i grunnen hevde at mennesker med transidentitet befinner seg der homofile i Norge var for 50 år siden – den gang det å være homofil ble betraktet som en psykiatrisk diagnose.

Barn og ungdom som bryter med kjønnsnormene vil ofte oppleve at storsamfunnet går langt i å korrigere deres oppførsel og utseende. Forakten mot ”feminine” menn og ”maskuline” kvinner ligger dypt forankret i mange miljøer. Det må sies å være et paradoks at – i en tid der stort sett alle hevder å være for likestilling – ser vi ut til å fokusere mer på kjønnsforskjeller enn noen gang før. Dagens blivende foreldre betaler mer enn gjerne en ekstra ultralyd for å finne ut om de venter en jente eller en gutt, dersom dette ikke kommer fram på den ordinære undersøkelsen. En rekke nettbaserte firmaer tilbyr foreldre å kjøpe en hjemmetest som viser fosterets kjønn så tidlig som seks uker inn i svangerskapet. Det britiske selskapet DNA Worldwides – som selger slike tester for rundt 3000 kroner – opplyser på sine hjemmesider at hensikten er å gi foreldre mer tid til å planlegge barnets ankomst. Jenter og gutter skoleres dermed inn i kjønnsrollene allerede mens de ligger i mammas mage.

Når jeg en gang i blant har forsøkt å snakke om kjønnsoverskridelse i mine egne kretser slår det meg hvor mange det er som opplever temaet som ukomfortabelt. Høyt utdannede, beleste og – på andre områder – rause og åpne personer blir gjerne flakkende i blikket, og må for en gangs skyld lete etter ordene. Plutselig ble verden for komplisert, selv for dem.

Forvirringen er sjelden knyttet til de rene kjønnsskifter, altså når en kvinne egentlig vil være mann eller når en mann egentlig vil være kvinne. Da er løsningen hormoner, et par operasjoner – og vips så er verdensbalansen gjenopprettet. Problemet oppstår når temaet er transpersoner som ikke opplever at kroppen de er født med er ”feil”, men som snarere hevder at det er det rådende binære kjønnssystemet som er feil, nemlig vår tendens til å ville dele absolutt alt og alle inn i kategoriene hundre prosent kvinne/hundre prosent mann. «Likestilling er vel og bra, men en viss orden må det jo være?» er tonen fra de mumlende skjeggene da.

Nyheten om at helseminister Bent Høie nå ønsker å gjøre det enklere å bytte juridisk kjønn er blitt svært godt mottatt i det norske transpersonmiljøet. I dag stilles det nemlig krav om kjønnsskifteoperasjon og sterilisering – eller tvangskastrering om du vil – for å få tillatelse til å bytte kjønn i passet. Flere politikere og organisasjoner har også tatt til orde for å innføre et tredje juridisk kjønn. Da kan det bli mulig for folk å la boksene ”kvinne” og ”mann” stå åpne og heller krysse av for ”annet”. Et slikt grep vil føre til ”den totale kjønnsforvirring” ifølge Misjonssambandets Espen Ottosen, som har skrevet engasjerte innlegg om saken i avisene Dagen og Vårt Land.

”Som kristen er mitt utgangspunkt at Gud har skapt oss ’til mann og kvinne’”, skriver han og fortsetter på dette viset: ”I vår verden blir noen født med nyrefeil, dårlig syn, ryggmargsbrokk. Disse er på ingen måte annenrangs personer. Men vi slutter ikke å tenke at Guds plan er at mennesker kan se, selv om noen er blinde. På samme måte slutter vi ikke å benytte kategorier som ’mann’ og ’kvinne’ selv om noen fødes med doble kjønnsorganer.”

Jeg deler overhodet ikke Ottosens frykt for det tredje kjønn. Flere land har allerede innført dette, blant annet India, Australia, New Zealand og Tyskland, uten at vi har fått rapporter om kjønnskaos herfra. Mange norske transpersoner forteller at de føler seg hjemløse – i språket, i offentligheten og i samfunnet for øvrig. Tida er inne for å legge bort gamle bøker og begynne å lytte.

6 svar

 1. Jeg har lest bloggen din en stund uten å legge igjen noen særlige spor, nettopp fordi du sier det som trengs å sies. Derfor vil jeg heller bare si at du skriver skikkelig bra, selv om du sikker er klar over dette. Fantastisk tekst!

  1. Tusen hjertelig takk, Sigrid, det var hyggelig å høre!
   hilsen Marta

 2. Jeg synes du har mange gode poenger her! Jeg leste opprinneligteksten din på dagsavisen men valgte å legge igjen min kommentar her isteden. Jeg kan ikke helt se hvorfor det skal være så problematisk å tillate et tredje alternativ eller tredje kjønn i offentlige skjema etc. Når det faktisk betyr så mye for de det gjelder. Det burde ikke være slik at vi kun definerer mennesker etter et gitt sett med kategorier, når hvert enkelt menneske i seg selv er så komplekst! Det burde etter min mening gjøres en endring i dette både i forhold til lovverk og retningslinjer i det offentlige snarest! La oss ikke være et bakstrever land når det gjelder menneskers likeverd. La alle få være den de er, uavhengig om de passer/ikke passet inn i avkryssingsboksene som er bestemt av andre! Godt innlegg!

 3. Her er det litt viktig å huske på at veldig mange transpersoner ikke er «det tredje kjønn», de er menn og kvinner. Noen er ikke-binære, men veldig mange er binære. Bruce Jenner er en kvinne og en hun (ikke hen, så lenge du ikke bruker dette om alle mennesker). Conchita Wurst er vel ikke en transkvinne i det hele tatt, han er jo en mann som spiller en rolle som en kvinne, altså en transvestitt. Men likevel er det jo en utfordring av samfunnets forestillinger av kjønn.

 4. Bruce Jenner er kvinne men foretrekker å bruke han og gammelt navn til han har funnet nytt. Forøvrig enig med deg

  1. Jeg er klar over det, men det er jo veldig lite sannsynlig at Jenner faktisk foretrekker dette. Det er en måte å beskytte seg på. Pronomenet er noe av det vanskeligste å claime for transpersoner, og det kommer ofte lenge etter man kommer ut som trans.
   At hun har sagt dette er ikke en unnskyldning for transmisogynismen i å kalle en transkvinne han. Det er ikke som om Jenner kommet til å bli lei seg om mediene skriver hun. Det hadde nok heller vært en enorm lettelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: