Bra jenter fortjener bra gaver

Jeg var nylig innom et knippe populære mote- og interiørblogger, og her la jeg merke til at mange legger ut gavetips og gaveønsker i disse dager. Så jeg bestemte meg for å gjøre det samme. Her kommer dermed: tretti tøffe ting som passer under juletreet:

1. Psyk humor: Nanna Johansson: ”Välkommen til din psykos”. Den svenske serieskaperen Nanna Johanssons humor er noe utenom det vanlige. Hun har for eksempel en forkjærlighet for å putte søte valper og teddybjørner i de underligste situasjoner, og en helt egen evne til å kommentere de absurde sidene av samfunnet. Nanna er bare én i en lang rekke hardtslående kvinnelige serietegnere i Sverige. Vil du oppdage flere, sjekk ut nettsiden dotterbolaget.com.

psykos_framsida

2. Nittitallsnostalgi: Karolina Ramqvist: ”Alltings början”. Jeg oppdaga den svenske forfatteren Karolina Ramqvist da hun bidro i feministiske antologien ”Fittstim” i 1999. (Det var hun som mottok det sjåvinistiske brevet fra Ulf Lundell.) Siden den gang har hun blitt en anerkjent forfatter, og jeg liker spesielt denne selvbiografiske romanen om å vokse opp i Stockholm på 1990-tallet. Det handler om vennskap, sex, café au lait og hippe klubber, men først og fremst om spranget fra jente til kvinne.

Alltings början

3. Kul julegenser.

3 feministgave2

4. En vass matskribent: Lotta Lundgren: ”Tio lektioner i matlagning”. Svenske Lotta Lundgren hoppet i 2007 av karrieren i reklamebransjen for å satse på sin matinteresse. Gjennom flere populære matprogram på tv fikk hun stor stjernestatus, og hennes forrige bok ”Om jag var din hemmafru” ble en suksess. Hennes nye bok er mer utradisjonell i formen, og inneholder ikke vakre matbilder eller detaljerte framgangsmåter. De ti kaptilene har titler som «Barn», «Kön» og «Pengar». Til dem som hevder at det er lite feministisk å bruke mye tid på matlaging, skriver Lotta: ”Tvert imot er det svært ubeleilig å være svak av hunger og næringsmangel når man skal ut å sparke patriarkatet i ræva.»

20141216_091509_resized

5. En annen kul genser. «A cat call is not a compliment.» – I tilfelle noen var i tvil.

5 feministgave4

6. Letter på trykket: Caitlin Moran: ”Moranthology”. Den britiske journalisten Caitlin Morans selvbiografiske ”Kunsten å være kvinne” ble en verdenssuksess, og boka skal nå filmatiseres. Er du Moran-fan som meg, vil antologien ”Moranthology” være godt lesestoff mens du venter på filmen. Her fokuserer hun ikke bare på kvinnerelaterte temaer, nå handler det om alt fra velferdsstaten, twitter og kongelige bryllup, til transer, koffein og døden. Tekstsamlingen, som finnes på svensk og engelsk, inneholder også historien om hvordan Caitlin som 15-åring innledet journalistkarrieren ved å ramle inn på The Observerer med en klissete sitronkake. Her er et knippe strålende møter med blant andre Lady Gaga og Paul McCartney, og det hele er skrevet med Morans skarpe penn og humor – og i blant store alvor. Hennes varme hyllester til Elizabeth Taylor og Amy Winhouse er for eksempel til å felle en tåre av. Caitlin Moran har en helt egen evne til å få kvinner til å føle seg mer normale.

moranthology7. Mot i brøsta. Letter på trykket gjør også Henriette Steenstrup, Else Kåss Furuseth og Sigrid Bonde Tusvik i den strålende forestillingen «Mot i brøsta». Bare tre forestillinger igjen på Edderkoppen! Men så reiser de heldigvis på turné.

motibrøs
8. «Lilla Berlin». Ellen Ekmans hipster-harselas er blant det aller beste som finnes på tegneseriefronten akkurat nå.

lillaberlin

9. Om muser og menn. Heatley/Hopkinson: ”The Girl in the Song”: Peggy Sue, Uptown Girl, Suzanne, Lovely Rita og The girl from Ipanema – vi har nynnet med på sangene om dem alle sammen. Men hvem var de egentlig? Denne sjarmerende boka forteller om kjærestene, eksene, groupiene, mødrene, døtrene og de andre kvinnene som var inspirasjonen bak noen av historiens største hitlåter. For eksempel Pattie Boyd – hovedperson i hele tre sanger: George Harrisons ”Something”, og Eric Claptons “Layla” og “Wonderful Tonight”.

The girl in the song

10. Burde dratt på rehab: Mick O’Shea: ”Amy Winehouse – En omöjlig kärlek”. Da Amy Winehouse døde brått, bare 27 år gammel, skjedde dette dagen etter Utøya-tragedien, og derfor fikk saken naturlig nok ikke så mye oppmerksomhet her hjemme. I denne biografien, som er oversatt til svensk, skildres Amys korte, dramatiske liv, og vi får en påminnelse om at hennes ”Back to black” var et av 2000-tallets sterkeste album.

amy_1

11. Fint mobilcover.

11 feministgave7

12. Thelma & Louise. Verdens beste roadmovie.

12 feministgave3

13. Agnes Ravatn: «Operasjon sjølvdisiplin». Om kunsten å logge seg av. Denne trenger jeg.

agnes

14.  Et stormfullt jazzliv. Klas Gustafson: ”Enkel, vacker, öm. Boken om Monica Zetterlund». Den svenske jazzsangerinnen Monica Zetterlund hadde en fascinerende karriere. I denne gjennomarbeidede biografien følger vi henne fra jobben som telefonist i 1960-tallets Värmland, til bejublet stjerne i New York og fram til hennes tragiske død i en leilighetsbrann i 2005. Boktittelen sier forresten mye om hvem hun var. Boka er blitt filmatisert.

enkel-vacker-om-boken-om-monica-zetterlund

15. Grotesk mimrestund. ”Garbage Pail Kids”. Husker du disse fæle ungene? Fenomenet Garbage Pail Kids gjorde suksess verden over på 1980-tallet. Klistremerkene forestilte groteske babydukker med artige ordspillnavn, som den særdeles hårete ”Hairy Carrie” eller ”Fryin´ Bryan” i den elektriske stol. Babyene var markspiste, snørrete, kvisete, solbrente, drita fulle eller innlagt på galehus. Her er de alle samlet i bokform. Spesielt morsomt er det at en av tegnerne, Art Spiegelman, i ettertid vant Pulitzerprisen for den banebrytende serieromanen ”Maus” om jødeforfølgelsene. Han har skrevet bokas forord.

garbage pail  kids

16. Hey girl! Danielle Henderson: ”Feminist Ryan Gosling”. Forfatteren av denne sjarmerende boka er en amerikansk student i kjønnsteori som står bak en tilsvarende nettside. Konseptet går helt enkelt ut på å legge småkleine sjekkelinjer med feministisk budskap i munnen på den følsomme filmstjernen, av typen: ”Hey girl. Om jeg hadde en hammer, så skulle jeg knust patriarkatet.” Her hjemme ble noen inspirert til å lage en SV-versjon der Audun Lysbakken sjekket opp kvinnelige velgere med replikker som: ”Hey girl, du er så fin med sykkelhjelm at det inspirerte meg til nasjonal transportplan.” Dette er min type humor!

feministgave8

17. Ottars kamp. Gunilla Thorgren: ”Ottar och kärleken, en biografi”. Det er mange som har en mening om Kvinnegruppa Ottar, men ikke like mange kjenner til Elise Ottesen Jensen som gruppa har tatt navnet sitt etter. I denne biografien får vi høre om kvinnen som ble født i Stavanger i 1886, men tidlig forlot det norske bedehusmiljøet til fordel for politisk arbeid i Sverige. ”Ottar” startet RFSU og drev med seksualunderisning i en tid da slikt var uhørt. Mange kan takke henne for et lykkeligere og mindre angstfullt sexlliv.

Ottar2

18. Mmmm. pepperkaker.

18 feministpepperkaker

19. Vis fram alt! Her er trusa som ikke skjuler noenting.

19 feministgave11(Trusa er laget av den britiske kunststudenten Eleanor Haswell.)

20. En forbannet jubilant. Ami Lönnroth: “Förbannad är jag ganske ofta:” Denne boka fikk jeg nylig av Berit Ås selv, og den skal leses i jula. Samtaleboka ble gitt ut i forbindelse med hennes 80-årsdag for noen år tilbake, og den handler om Berit Ås´ polistiske liv og selvsagt også hennes beskrivelse av hersketeknikkene.

20141216_090413_resized

21. Apropos forbanna: Lina Neidestam: ”Zelda”. ”Nemi”-tegner Lise Myhre har lenge vært den eneste kvinnelige serieskaperen med eget hefte i norske butikker, men for et par år siden fikk hun konkurranse av svenske Lina Neidestam. Seriens hovedperson ”Zelda” er en rappkjefta og kronisk forbanna feminist, som har store vansker med å leve opp til egne idealer. Det hele er rett og slett veldig morsomt!

69653635144051821517492

22. Retrofeminisme. Nina Björk: ”Under det rosa täcket”. Du skal ikke dømme en bok på coveret, men noen ganger kan et skikkelig lekkert omslag friste til kjøp. Som denne svenske bokserien der forlaget har plukket ut et knippe klassikere – som alle handler om kvinners plass i samfunnet – og deretter har en finsk Marimekko-designer gitt bøkene et 70-tallsinspirert utseende. I tillegg til Nina Bjørks feministiske klassiker, har forfatterne Sylvia Plath, Gustave Flaubert og Kerstin Thorwall fått en makeover.

under det rosa teppet

23. Samtalekunstneren. Stina Lundberg Dabrowski er et kjent ansikt for alle som har vokst opp med svenske fjernsynskanaler. Helt siden begynnelsen av åttitallet har den høyreiste blondinen intervjuet verdenskjente personligheter i tv-ruta, det være seg Margaret Thatcher, Lars Von Trier, Gaddafi eller Madonna. Hennes trygge framtoning vitner om en tilsynelatende høy selvtillit, men i boka ”Stina om Stina – och konsten att intervjua” avslører hun at sannheten ofte er en annen. På befriende ærlig vis byr hun på sine tabber og svakheter, og hun forteller om intervjuseanser så pinlige at du kjenner rødmen bre seg mens du leser. Spesielt fascinerende er scenesamtalen hun gjorde med den franske skuespilleren Catherine Denevue i 2010, et intervju som utviklet seg til den reneste maktkampen mellom de to kvinnene.

9789173893978

24. Fin nøkkelring.

24 feministgave10

25. Amy Pohler og Lena Dunham. Amerikanske feminister skriver også bøker.

22 feministgave5

26. Dypp fingeren. At ingen tenkte på dette før! De nye neglelakkfjernerne i bokser sparer deg for masse tid og gnikking.

18

27. Hjerte. Dette kjedet ønsker jeg meg.

27 necklace-296x197

28. Fett. Et abbonement på Fett er en strålende gaveidé.  fett

29. Når anatomi blir politikk. Liv Strömquist: ”Kunskapens frukt”. I denne ferske boka fordyper Liv Strömquist seg i det kvinnelige kjønnsorganets kulturhistorie, og viser at denne fortellingen i stor grad sammenfaller med historien om den såkalte kjønnsmaktsordningen. Kvinners seksualitet er stadig blitt omskrevet for å passe inn i det til enhver tid rådende synet på hennes plass i samfunnet.

20141216_090435_resized

30. Nytt opplag i butikken nå:

breen. f¯dt feminist. omsl

For flere gode gavetips, sjekk Under Arbeid.no:

Genserne finner du her: http://skreened.com/search/feminist%20christmas
Smykker, nøkkelringer og annet feministgull finnes her: https://www.etsy.com/no-en/search?q=pink%20feminist&ref=market
Mer om livmortruser her: http://www.independent.co.uk/life-style/fashion/news/feminist-project-artistic-underwear-gives-a-biology-lesson-on-womens-internal-anatomy-9623206.html

3 svar

    1. Takk for tips, Mari! Jeg fant bare bildet, og visste ikke hvem som sto bak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: