Hen-debutant

Etter at det svenske språkrådet nylig tok inn det kjønnsnøytrale pronomenet ”hen” i sine ordlister, kom den betente debatten selvsagt også hit.
For et par dager siden skrev Klassekampen at stadig flere nordmenn har oppdaget de rent praktiske sidene ved begrepet. For det er jo ikke slik som enkelte frykter: at radikale feministkrefter ønsker å bytte ut pronomenene «han» og «hun» med «hen». Det er simpelthen snakk om et alternativt ord du kan bruke, helt frivillig, i stedet for mer tungvinte formuleringer som ”vedkommende” eller: ”han eller hun.”
Og dersom noen transpersoner opplever at ordet styrker deres selvfølelse og uttrykksmulighet, så må vel det kunne kalles en hyggelig bonus?

I twitter-formatet må du som kjent veie hvert ord og hver bokstav, så dette var et naturlig sted for undertegnede å debutere som hen-bruker. Det skjedde med denne tweeten jeg sendte i mai:

hen

Da VG refererte tweeten dagen etter var den snodig nok ikke lenger kjønnsnøytral:

hen3

Men, jeg kommer garantert tilbake.

 

 

(Apropos «hen»)

2 svar

  1. Framifrå! Og dersom du treng ein person å eksperimentera meir med «hen» på, anten i skrift eller tale, må du berre bruka meg. 😉

  2. Dette synes jeg er fantastisk, at du er med på å skape ytterligere «awareness» angående et større utvalg i pronomen! Spesielt med tanke på at det er generelt lite allmenbevissthet rundt disse temaene. Og at det da igjen kan bidra med ytterligere likestilling for transpersoner.

    Forresten, så må jeg be deg å i fremtiden sensurere ordet n*ger, uansett sammenheng, om det er direkte sitat eller ikke. Det er et rasistisk skjellsord og bruken kan ikke rettferdiggjøres av hvite mennesker. Uansett hva. For i munnen på hvite folk så blir det et bidrag til å videreføre rasisme, og det å hevde hvit overlegenhet. Den historiske konteksten kan aldri, aldri bli tatt ut av ligningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: