Feminist, javisst!

martabTenk om det i 1960-åra var blitt moderne for svarte å si at de ’ikke var interessert i borgerrettigheter’: ”Nei! Jeg har ingen sans for borgerrettigheter! Denne Martin Luther King er altfor høyrøstet. Han bør oppriktig talt roe seg litt ned.”

Forfatter Caitlin Moran om angsten for å bli kalt feminist

 

Den første generasjon kvinnesakskvinner – stemmerettsaktivistene på begynnelsen av 1900-tallet – ble tidlig stemplet i allmennheten som en gjeng humørløse og frigide kjerringer med knute i nakken.

Mange år senere kom 1970-åras nyfeminister, men de fikk ikke være nye og friske så veldig lenge før også de ble avskrevet som sinte, stygge og hårete.

Sørgelig nok har disse stereotype mytene overlevd flere generasjoner. Da Aftenposten i forbindelse med 8. mars-markeringen i 2013 spurte jenter på Elvebakken videregående skole i Oslo om hvorfor de ikke ville bli kalt feminister, svarte Kristin (18):

– Det er liksom blitt et skjellsord. Hvis man sier noe om diskriminering fordi man er kvinne, får man bare slengt tilbake ”Hva, er du feminist, eller?”. Da havner man fort i forsvarsposisjon. (…) Det er blitt så knyttet til utseende. At man ikke barberer seg, ikke vil gå med sminke og slikt.

Feminismen har utvilsomt et imageproblem, og politiske motstandere har lykkes med å gjøre f-ordet belastet. Det er en konstant kamp om eierskap til begrepet, og jeg kan godt forstå at mange ikke orker å kjempe om et ord.

Noen ganger tviler også jeg på om det er verdt det – å insistere på å bruke ordet feminist. Kan jeg ikke bare kalle meg humanist, og ferdig med det? Tanken slår meg når diskusjonene blir for dumme og beskyldningene for grove. Når kvinner jeg beundrer tar avstand fra begrepet, fordi de ikke orker å forklare seg lenger. Det er klart livet hadde vært enklere hvis jeg bare hadde forlatt det hele. Gitt opp sisyfosarbeidet med å prøve å renvaske feministordet for mannehat og bh-bål.

Men sannheten er at jeg ikke har noe valg. Å være feminist er litt som å være homofil, tenker jeg: Når det først har gått opp for deg at du er det, ja, da er det ingen vei tilbake.

Feministen i meg styrkes hver gang jeg leser et kommentarfelt under en artikkel om feminisme. Jeg blir fremdeles sjokkert over hva folk kan få seg til å skrive om kvinner i offentligheten.

Feministen i meg styrkes når jeg ser reklamekampanjer som forsøker å innbille mine døtre at det å være vakker er det viktigste de kan oppnå her i livet.

Og feministen i meg styrkes når jeg leser om islamistgruppen Boko Haram, som har kidnappet mer enn 200 skolejenter og omtaler dem som sine slaver. #bringbackourgirls

Det er på tide å ta f-ordet tilbake, en gang for alle. Feminister kommer i alle farger, kjønn og fasonger. Embrace it!

Bli med da vel! Ta et plakatbilde av deg selv og dine venner, merk med #feministjavisst og legg dem ut på Facebook, Instagram, blogg eller twitter.

anette eirin feminist6 feministjav8 feministjaviss5 feministjavisst2 feministjavisst3 feministoo feministya feministyjav feminsitjav7 grete hege hildeelise iris kristin laurie marit nine trond 1907347_10152375360370479_6416325885035889322_n10259868_572972062801639_153176833432652926_n fwemnistjavisstfeministjiBng04jfCAAElDxA

10 svar

 1. På kvinneinitiativets facebookside (Trondheim) fins enda et bilde på hvordan feminister ser ut. https://www.facebook.com/groups/498933083551465/

 2. Når feminister blir stemplet som humørløse, sinte og lite attraktive, så viser det hvilke nedlatende holdninger enn har til kvinner som kun krever noe som burde og skal være en selvølge i et fritt samfunn – like rettigheter og muligheter uavhengig av kjønn. Jeg er feminist og stolt av det. Stolt av det fordi jeg krever mine rettigheter. Som kvinne vil jeg ha mest mulig frihet i livet mitt. At enkelte prøver å trykke feminister ned og spiller på deres utseende, viser hvor overflatiske de er, og hvor fanget de er i skjønnsfokuseringen. De burde befris fra deres skjønnhetsfengsel. Det å være fri fra skjønnhetspress er utrolig deilig. Det må jo være forferdelig slitsomt å tenke på utseendet hele tiden.

  1. Vel, like muligheter er ikke det samme som like resultater.
   Det finnes sikkert 100 ulike kvinnekampanjer, tiltak, egne prisutdelinger osv kun for kvinner, men ingen for menn.
   Tiltak for å få kvinner i lederverv, lederstillinger, lønn, jobb osv.
   Kvinner skal generelt sett få komme til dekka bord, og helst OVER halvparten av lederne i en bedrift skal være kvinner. Det er ingen som nekter en jente idag å studere for å bli ingeniør, men burde det gis tilleggspoeng for å få jenter til å bli ingeniører?

   Det eneste det gjør er å styrke inntrykket mange har om at kvinner er underlegne og trenger særbehandling for å få til ting. Jeg har flere venninner som er imot slike ting fordi det skaper dårlige holdninger der det blir antatt at hun har fått jobben fordi hun er kvinne, ikke fordi hun var best.

   Det er å skyte seg litt i foten i mine øyne.

 3. Hei, kan jeg lage en collage av disse bildene og for å legge dem ut på tumblr.com, jeg skal selvfølgelig linke tilbake til bloggen.

  1. Bildene er hentet fra Facebook, Twitter og Instagram, så jeg har ikke eierskap til dem. Det burde vel ikke være noe problem, så lenge bruken er i hyggelig tone.

 4. […] er på tide å ta f-ordet tilbake, seier forfattar og feministførebilete Marta Breen. Kampanjen #Feministjavisst har som mål å fjerne litt fordommar folk måtte ha om kven denne […]

 5. […] min søster Vilde på sin facebookside mandag. Da lanserte nemlig Under Arbeid, Marta Breen, Kvinnefronten, Anette Slettbakk Garpestad og Maddam kampanjen #feministjavisst. Ta f-ordet […]

 6. Hei! Jeg har kommentert kampanjen på bloggen min, hvis du er interessert. Jeg tror at det i det videre likestillingsarbeidet er viktig å diskutere også kvinners makt og menns utfordringer. Mye tyder på at det er viktig å se dette i sammenheng og ikke se på likestilling først og fremst som kvinnefrigjøring.

  Forøvrig synes jeg du skriver godt og har mange gode observasjoner og refleksjoner.

  Mvh Liv

 7. I følge min datter på 5 så er det viktigste i livet å pynte seg og så leke med ballonger da 😉 Må være deilig å ha et slikt enkelt syn på livet som små barn 🙂
  Og den godeste martin hadde sikkert levd lengre hvis han hadde snakket litt lavere 😉 STÅ PÅ!!

 8. […] feminist. Som en følge av feminismens imageutfordring, startet blant annet Marta Breen kampanjen Feminist Javisst, som blandt annet inspirerte  gjestebloggere Mari Hypher til å skrive om  hennes erkjennelse av […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: