Biff og bryster

valentine45I blant kan jeg bli litt småirritert på annonsører som insisterer på at de ”vet hva kvinner vil ha”. Spesielt når det ofte viser seg at dette innebærer å ligge stille med agurk på øynene.

Men også gutter utsettes for slike plagsomme stereotypier. Du vet: fotball, øl og fitte.

Sjelden har jeg sett et verre eksempel på dette enn i en artikkel som ligger ute på Nettavisen for øyeblikket.

For som en slags oppvarming til årets 8. mars-feiring har Nettavisen bestemt seg for å invitere leserne med på ”tidenes råeste guttetur” i Ungarn. Sju unge gutter – hvorav én kaller seg journalist – tilbringer en helg sammen i Budapest:

”Budapest har alt et kulturhjerte kan begjære, men ingen av disse stoppene står notert på vår helgeplan. Kirker og museer er blitt byttet ut med våpen, damer og alkohol. Alt en guttetur kan begjære.”

Første kvelden leier gutta en ”strippelimo” som inkluderer en blondine og en brunette.

”Stripperne åler seg frem og tilbake, opp og ned, og sørger for at alle får tatt en titt.”

Og heldigvis har ikke de ungarske damene en sånn irriterende ”bare se, ikke røre”-policy, nei, her får man krafse og ta for seg.

Lørdag formiddag tilbringes på skytebanen:

”Kalasjnikov-maskingevær og Magnum – og Glock-pistoler står på programmet.

– Faen så fett. Her er det bare å ”gønne” på, skriker Haakon.

gutteturMiddagssarrangementet har fått tittelen ”Biff og bryster”:

”Konseptet er enkelt. Du spiser først en biff, og til dessert er det strippeshow. Det beste fra to verdener, der altså,” skriver ”journalisten”.

Og når jeg bruker anførselstegn her, er det ikke først og fremst på grunn av den usedvanlig labre språkkvaliteten, men fordi dette må sies å være en eneste lang tekstreklame for reisearrangøren Pissup.

Kvinnediskriminerende? Check.

Mannediskriminerende? Check.

Presseetisk suspekt? Check.

Godt jobba, Nettavisen.

guttetur33guttetur98

17 svar

 1. Herreminhatt! En skulle tro det var en dårlig parodi 😉

 2. Hei Marta. Side3 er et nettmagasin for menn som eies av samme mediehus som eier Nettavisen. Vi dekker de fleste aspekter innenfor mannens interessesfære, og her har vår journalist altså vært med en guttegjeng på en tur et stykke utenom det vanlige. Allerede innledningsvis tror jeg leserne blir klar over gonzostilen artikkelen er forfattet i. Det er nok mange meninger om slike turer, men den er absolutt ikke ment som en reklame for reiseoperatøren, men som en skildring hvor en kommer ganske tett innpå guttegjengen og stemningen under turen. Jeg ser imidlertid at vi ikke har lykkes helt med det vi forsøkte å gjøre i artikkelen, og gjør noen grep for å rette opp det.

  1. Registrerer at «mannens interessesfære» trumfer all fornuft og journalistisk integritet. Det er klart det er lett å miste gangsynet innimellom, men her gløder varselslampene allerede ved utgangsdøra. Dere må da ha sett gjennom makkverket før det ble lagt ut?

  2. Jeg er ganske sikker på at Hunter Thompson på sitt beste kunne gjort dette til noe mineverdig, men hva nå enn du skal kalle denne saken så er dette ikke det. Det er en god grunn til at saken ikke heter «Tidenes guttetur?» og ikke «fear and loathing in Budapest eller» «the Pissup Travel is decadent and depraved», Å kopiere en Dagbladet Magasinet sak fra 2011 er på ingen måte gonzo (http://www.dagbladet.no/2011/05/05/magasinet/strippeklubb/chartertur/16424009/). Det er vel mer snakk om ideemesig plagiat .

  3. Det er jo ikke et fnugg av gonzo over artikkelen. Våpen og pupper gjør ikke noe til gonzo min venn, dette er skrevet som en ordinær artikkel fra middelmådig elev på medialinja på vgs. Opplevelsene er også veldig ordinære, selv om de sikkert var skjellsettende for den unge journalistspiren. Skjønner at det er din oppgave å forsvaret rælet, men gjør det uten å vanære HST!

  4. Altså.

   Idet man påberoper seg gonzosjangeren er man ute på tynn is. Gonzo forutsetter betraktelig høyere litterær kvalitet enn dette. Såpass høy kvalitet faktisk, at man kan klare seg helt uten en stor haug med pornografiske male gaze bilder.

   Gratulerer med annonseinntektene.

  5. Dette mølet har overhodet ingenting med «gonzo» å gjøre, ei heller «journalistikk», for den saks skyld. Dette er bare rølp, helt uten relevans for noe som helst. «Mannens interessesfærer» – – for noe tull. Dette handler om å være helt teit, ikke om å være mann.

 3. En sanselig estetiker «setter pris på» den bløte, glatte, myke, varme silkehuden hos den kvinnelige menneskenatur, den inderlige, intense, lidenskapelig sensuelle karismatiske utstrålingen, den deilige, delikate og innbydende, vakre og velskapte kvinnen, for alt hun er verdt eller ikke, den ekstatiske nytelse av vellyst. Ellers foretrekker jeg sjømat og skalldyr.

 4. Så blodharry, så blodharry. Ola Dunk på tur.

 5. Jeg blir lettere sjokkert når jeg ser at det fortsatt finnes gutter som liker lettkledde damer , øl og skytevåpen. Jeg trodde den tiden var forbi. Også like før og som en oppvarming til 8. Mars da… 😦

  1. er du helt idiot? selvfølgelig liker menn fortsatt det! vi er da fortsatt menn

 6. Hva?!

  Jeg blir lettere sjokkert når jeg ser at det fortsatt finnes gutter som liker lettkledde damer , øl og skytevåpen. Jeg trodde den tiden var forbi. Også like før og som en oppvarming til 8. Mars da… 😦

 7. Er det ikke dette en av de hemmelige tingene (dermed ikke sagt den eneste interessen) gutta drømmer om? Just saying.. Sannheten er ikke alltid så pen.

 8. Det norske synet av kvinner, typisk nordmenn i utlandet, første de ser etter er billig øl og kvinner som selges, som om det ikke finns i Norge! Prøver de å tilnære dyret livet mest mulig?

 9. Takk og pris for at Nettavisen ikke får pressestøtte.

 10. Kan dette være lov da? Husker Hoksrud saken.

 11. Kvinnediskriminerende – Nei. Disse stripperene gjør jobben sin. Sånn er det. Ikke lett å få jobb i dag. De er heldige som har en og at de tiltrekker seg kunder.

  Mannsdiskriminerende – Nei. Jeg hadde ikke følt meg særlig til pass i en strippelimo, men det gjør meg ikke diskriminert av den grunn. Skeptisk til frilynt omgang med våpen på rasjonelt grunnlag.

  Er dette en ideell verden – Nei. Men dette har ingenting med diskriminering å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: