Mind the gap

vg kropp

Faksimile VG Nett

Ruinene i Roma har vi sett før. I sommer bruker vi heller feriepengene på Colosseumklinikken.

Det var VG som denne uka fortalte at stadig flere norske kvinner bruker feriepengene sine på ny kropp. Avisen er dessuten så hjelpsom at den gir oss en prisoversikt – slik at vi skal få mest igjen for pengene hos kirurgen.

Jeg sto nylig på en flyplass i England og lette etter lesestoff til hjemturen, og selvsagt ble jeg trukket mot de mest skrikende forsidene. Britene har utallige blader om kjendiser og kongelige, og som dreven magasinentusiast pleier jeg å kjøpe noen eksemplarer når jeg er på reisefot. Men denne gangen slo det meg at bladhylla så litt annerledes ut. Tidligere var det kjærligheten som sto i sentrum: Hvem har blitt kjærester, og hvem har vært utro? Hvem har giftet seg, hvem er blitt skilt?

Nå handlet samtlige overskrifter om kvinnekroppen. Hvem har slanket seg, og hvem er blitt feit? Hvem har operert hvilke kroppsdeler? Hvem kler kjolen best?

kropp ny

Også norske magasiner er blitt mer kroppsorienterte. For noen uker siden blogget jeg om kvinnebladenes doble budskap når det kommer til temaet. Du vet: Slanking på side 3 og spiseforstyrrelser på side 7. Som vanlig når man uttaler seg negativt om kroppsdyrking, fikk jeg en del motstand fra folk som ser ut til å mene at det er et ubetinget gode for folkehelsa at samfunnet holder jevnt, skarpt fokus på kropp og vekt. Én nettdebattant kom med følgende gullforslag: «Marta Breen kan jo begynne å skrive sitt eget blad, der hun bare forteller leserne hvordan de skal sitte i sofaen, spise ostepop og være likegyldige».

Ja, hva sier dere Hjemmet Mortensen – her burde det jo være et stort lesergruppepotensial?

At folk gjerne misforstår deg med vilje, fikk nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen også kjenne på sin utrente kropp, da hun innrømmet overfor VG at hun aldri har lagt ut på en eneste joggetur. Hun synes treningshysteriet har gått for langt, og samler i stedet krefter på kino, konsert eller med en god bok i sofaen. Hun ble stemplet som uansvarlig og gammeldags av flere aviskommentatorer og debattanter, deriblant Fremskrittspartiets Siv Jensen som sa: «At Kristiansen ikke trener og har de holdningene til trening, synes jeg strengt talt hun kunne holde for seg selv» (VG).

Den samme beskjeden fikk et knippe samfunnstopper som uttalte seg i artikkelen «Treningsløst» i Dagens Næringsliv for et par år siden. De var lei av å lese intervjuer med selvtilfredse sjefer i sykkelshorts, lei av å bli bombardert av toppledere som snakket engasjert om muskler og hjerterytme, hver gang de åpnet avisen. Det finnes andre verdier i livet enn pulsverdier, hevdet de. Flere former for rekreasjon. Som turgåing og hagearbeid, iskrem fra Italia og sigarer fra Cuba. Kritikken kom lynraskt. «De snakker om ting de ikke har greie på!» hevdet en idrettsprofessor. «Dårlige forbilder!» mente andre.

Jeg tviler ikke på at landets mange helseeksperter og treningsguruer har utelukkende gode intensjoner når de raust deler ut sine kostholdsråd og forslag til mageøvelser. Og det virker som om de har en reell tro på tåkelurprinisippet: Om du bare pøser ut budskapet ditt høyt og lenge nok, vil du til slutt nå målet: En nasjon uten midjefett.

Men jeg håper det fremdeles kan være rom for disse små hjertesukkene i ny og ne. At du ikke må gjemme deg i skamme­kroken hvis du ikke trener. Det blir for dumt når spørsmålet om folkehelse reduseres til en duell mellom sofapoteter og sportsfanatikere. Det LO-leder Gerd Kristiansen ønsket å si noe om, var selvsagt hvilket omfang kroppsdyrkingen har fått de senere år, og om ensrettingen og moralismen som råder. Kan overfokuset på kroppene våre gå på bekostning av andre verdier, egenskaper og talenter?

kropp8 thigh gapEtt av bladene jeg kjøpte med meg fra flyplassen, «Closer», introduserte meg for noe som visstnok er en ny trend blant unge kvinner: «Thigh gap». De streber etter å oppnå en luftig passasje mellom lårene. Ja, akkurat slik som Barbie har. En bekymret ekspert sier til bladet at nesten ingen kvinner har et slikt mellomrom uten å være undervektige og at faren for anoreksi er stor. «Nettopp derfor er kirurgi et så godt alternativ», sier artikkelens hovedperson Nadja, som nettopp har fått utført «thigh gap»-inngrepet.

Nærmest daglig registrerer jeg slike små negative nyheter på vegne av kvinners kropp og selvbilde. Som at kleskjedenes jentebukser er flere centimeter trangere i livet enn guttemodellene. Eller når Statistisk sentralbyrå rapporterer at hele 15 prosent av 17-årige jenter i Oslo nå er undervektige. Stadig flere utvikler såkalt ortoreksi, det vil si en ekstrem fiksering på sunn mat.

13 år gamle Miriam skrev nylig på Aftenpostens ungdomssider at hun var engstelig for lillesøstera si: Seksåringen hadde begynt å takke nei til lørdagsgodt, fordi hun var redd for å få stor mage. Og oppi det hele får vi et TV-program om en sylslank programleder som skal slanke seg ned til størrelse «null». I folkeopplysningens navn må vite.

Helseeliten håper tåkeluren deres skal få den overvektige sofasliteren ut i skogen, men sjansen er langt større for at de treffer den allerede slanke tenåringsjenta i nabohuset.

(Artikkelen sto på trykk i Dagsavsen 14.06.2013.)

kropp7

«Sjekk de kroppene!» På desken i kjendisbladene koser man seg på jobb.

kropp4

Journalistikk?
Alexandra Joner til Her og Nå: «Kelly Rowland er undervurdert sånn kroppsmessig. Hun er veldig fin og fast og har stor stump i forhold til hennes størrelse.»

Ett Svar

  1. Takk for at du nok en gang tar opp et viktig emne! Jeg blir kvalm av tåkeluren, og sliten av å tenke på hva alt dette kroppshysteriet gjør med oss, ikke minst med de unge, vakre i overgangsfasen mellom pike- og kvinnekropp. Særlig de er ofrene for dette maset som vi ikke engang kan beskytte oss mot. Maset tuter ørene fulle, en kan ikke lese en blogg eller se i et magasin, uten å tvinges inn i dette. Og hvorfor er det allment akseptert å offentlig diskuterer kvinners kroppsdeler? Det er et overgrep noir alle kvinner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: