Liv om kjernefamilieprosjektet

Den svenske serieskaperen Liv Strømquist har tenkt mange kloke og morsomme tanker om kjernefamiliens dominerende posisjon i dagens samfunn. Her er et lite utdrag fra boka «Einsteins fru» (2008)

«I dag baserer de aller fleste valget av hvem de skal danne kjernefamilie med, på at de kjenner en seksuell tiltrekning mot den personen. Ideen bak kjernefamilieprosjektet er at man skal være «forelsket» hele livet, kjenne en uavbrutt seksuell tiltrekning mot hverandre, ønske å gjennomføre omtrent det samme livsprosjektet, ville bo sammen hele livet etc etc.

«Surprise, surprise, sånn funker det ikke særlig ofte!!»

«Men dersom disse ekstremt kunstige kravene til livets forløp går til helvete, blir det sett på som en stor fiasko.»

«Og hvis man for eksempel går lei av å ha sex med hverandre etter en del år, og istedet utvikler en slags «venneforhold», blir dette sett på som helt feil.»

«Men man får ikke ha sex med noen andre!! I stedet skal man gå i terapi og til rådgivning og forsøke å tvinge i gang den ideologiske kontruksjonen av hvordan et «par» skal være.»

Jeg fryser på ryggen. Les mer av Liv i bøkene ”Hundra procent fett”, ”Prins Charles Känsla” og ”Ja till Liv”.

3 svar

  1. He, he…. Godt sagt, Liv. Vi lever etter forhistoriske idealer. Kanskje det er ok å ha flere forskjellige partnere i løpet av livet? Kanskje det er bedre til og med? Hele kjernefamilieprosjektet var basert på at kvinner ikke tjente penger, men var avhengig av mannen økonomisk. Vi har ikke helt oppdaget at vi ikke trenger å henge med samme typen hele livet. Ikke rart vi blir gamle og syke når vi undertrykker vår sensuelle livskraft. Jeg tror vi trenger ny inspirasjon i form av nye partnere, og at dette faktisk også gavner barna våre. Det er i alle fall min personlige erfaring.

    1. Åpne forhold har en ekstremt lav suksessrate. Man øker dermed sjansen for skilsmisse med de katastrofale konsekvensene det statistisk sett har for barn (spesielt guttene viser forskning).

  2. Ja jeg kan godt være enig her Line, og særlig så lenge som 7 av 10 kvinner mener at økonomisk forsørgerevne er en viktig egenskap hos menn og verden er full av lekre unge kvinner på jakt etter en partner ….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: