Feministiske striper jeg digger

At svenskene har et mer spennende tegneseriemiljø enn oss, er ingen hemmelighet. Ikke minst når det kommer til kvinnelige serieskapere, der Norge er skuffende dårlig stilt. Utviklingen ser dessverre ut til å stå stille på området, og vi har ingen som kan matche den feministiske og politiske slagkraften i det svenske miljøet. Det kan nesten virke som om våre hjemlige tegnere henger fast i den selvironiske «singel på slankern»-humoren, som fungerte bedre på 90-tallet. Den føles tam og uviktig i dag.

Men heldigvis kan vi lese svensk! Og her er mine fem favoritter:

1. Liv Strömquist.

Strömquist har gjort det skarpt i offentligheten helt siden debuten ”Hundra procent fett” i 2006, og hun har vist at serietegnere også kan være viktige samfunnsdebattanter. Hun virker fullstendig uredd, og gyver løs på både politikere og svenske nasjonalhelter. I boka ”Einsteins Fru” henger hun ut berømte menn som Einstein, Stalin, Marx, Doktor Phil og Timbuktu som mannssjåvinister. Sjekk henne ut på nettsiden rikedomen.se.

2. Nina Hemmingson.

Hennes lett gjenkjennbare én-rutere er ofte samfunnskritiske, absurde og med en rå feministisk brodd. Selv om hun kan være hylende morsom, ligger et dypt mørke like ved. Fjorårets ”Mina vackra ögon” inneholdt blant annet den antirojale stripeserien ”Prinsessan & Gemålen” som ble laget i forbindelse med fjorårets bryllup mellom Victoria og Daniel.

3. Sara Granér

Sara Granér er en av flere kvinnelige serieskapere som har slått seg sammen i kunstnerkollektivet Dotterbolaget, forøvrig et strålende prosjekt.

Da jeg besøkte den svenske småbyen Arvika i sommer, ramla jeg innom en utstilling med Granér, og mitt inntrykk er at hun blir stadig mer politisk i uttrykket. Jeg sørget for å få med meg hennes siste bok ”Med vänlig hälsning” (2010) som er full av stygg ordbruk og absurd samtidskritikk. En ny bok er også på vei.

4. Nanna Johansson

Nok en ung svenske med et uvanlig humoristisk talent. Nanna Johansson har en forkjærlighet for å putte søte valper og teddybjørner i de underligste situasjoner, og hun har en helt egen evne til å kommentere samfunnets ubehagelige sider. Sjekk ut boka ”Välkommen til din psykos”.

5. Malin Biller

Malin Biller er mindre politisk enn de nevnte ovenfor, men desto mer hemningsløs, og i grunnen litt deilig barnslig. Stripene hennes består av sjarmerende og tullete skråblikk på kjønn og populærkultur.

Liv Strömquist

7 svar

 1. Men heldigvis har vi Kebbelife!

  1. Absolutt, Kebbelife er veldig morsom!

 2. Likestillingsmedister | Svar

  Kebbelife er fantastisk!

  Her er et svært annerledes syn på Strømquist:

  http://www.pellebilling.se/2012/09/gastblogg-misandri-i-seriebocker/

  Jeg har ikke lest tegneserien hennes, men ut fra de rutene jeg kan lese i den bloggposten og beskrivelsen som gis av hvordan hun fremstiller menn må jeg si jeg blir veldig skeptisk til henne. Om hun konsekvent fremstiller menn slik som bloggskribenten påstår er det høyst problematisk. Hva er det samlede inntrykket man sitter igjen med av menn etter å ha lest tegnseriene hennes? Onde og ubrukelige? Hva er det samlede bildet av kvinner? Uskyldige og flotte?

  Selv om serien sikkert kan være morsom og sikkert kan få frem noen perspektiver som kan være av verdi i en likestillingssammenheng kanskje du bør tenke nøyere gjennom hvordan serien faktisk fremstiller menn. Ha i bakhodet hvilke krav feminister vanligvis stiller til fremstillinger av kvinner og hvor lite som skal til for at de påstår at en fremstilling av kvinner er diskriminerende. Ville Strømquists serie passert en feministisk standard for fremstilling av kvinner om man snudde den rundt og annvendte den på fremstillingen av menn?

 3. må bare få anbefale deg den tegna boka Family Living av Lotta Sjöberg. fantastisk herlig og ærlig om famliehverdag!

  1. Den har jeg faktisk kjøpt, kjempekul dame!
   Kjente meg spesielt godt igjen i denne:
   https://martabreen.wordpress.com/2012/02/07/du-jobber-vel-ikke-hundre-prosent/

 4. ja, jommen!
  dette har begynt å bli en fast barselgave til venner, spesielt når man får barn nr 2 eller mer — da det baller på seg med hverdag;)

 5. […] -Et lite sommertips før finværet setter inn –> Komiserien  Full Patte. Et godt eksempel på to ting svenskene er gode på, nemlig humor og feminisme. Marta Breen har også laget en god guide til svenske, feministiske tegneserier! […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: