Når tantene skal ut å løpe

Foto: VG

I forbindelse med KK-mila som ble arrangert på lørdag, spurte jeg i min VG-spalte om hvorvidt kvinnene i Grete Waitz-løpet i sin tid ble mobbet vekk fra offentligheten.

Her er artikkelen:

 

Når tantene skal ut å løpe

”Løping, shopping og champagne!”

Slik reklamerer ukebladet KK for mosjonsløpet ”KK-mila” som avholdes i dag. Det er andre år på rad at damebladet inviterer leserne til løpefest i Oslo sentrum, og de frister med både goodiebags og ”et glass med sprudlende forfriskning” ved målstreken.

De nøyde seg visst ikke med ett enkelt glass, deltagerne i landets forrige store mosjonsløp for kvinner, Grete Waitz-løpet. Nei, den gang var det fyll og rølp fra start til mål. Dagen var ”kelnernes skrekk” kunne vi lese i herværende avis. De middelaldrende mosjonistene gikk nemlig rett på byen uten å dusje og de mannlige servitørene ble kløpet i rompa. Damene ga kelneren telefonnummeret sitt på servietten, men de ga aldri en krone i tips.

– Det blir som om 31 000 kvinner har løpetid på én gang, mente vaktlederen på et utested.

– De trener aldri ellers, men denne dagen skal tantene ut og løpe. Dette er liksom frigjøringsdagen til kvinnene, sa en annen kaféansatt. 24 år gammel sådan.

Men dette var selvfølgelig tull. Grete Waits-løpet var en enestående affære: Verdens største mosjonsløp for kvinner med nærmere 50 000 deltagere på det meste. Arrangementet var ikke bare en hyllest til landets store løpedronning, men også en feiring av norske kvinners kamp for å få delta i idrettslivet. Fra hele landet kom det busslaster med damer for å løpe eller gå en halv mil i Oslos gater. Mange samlet seg til treningsøkter i uker og måneder før løpet. Ett år stilte fem kvinnelige statsråder på startstreken. Noen kom tilbake år etter år, og flere deltagere rakk å få med seg 15-årsmerket i gull.

– Vi har gledet oss i hele vinter til denne turen. Den har vært gulroten som har lokket oss til de to ukentlige fellestreningene, fortalte Else (59) fra Ålesund til VG i 1995.

Joggende matroner

Jo da, det var utvilsomt noen som brukte anledningen til å ta seg en skikkelig fest. Det vil alltid skje når et arrangement trekker titusenvis av mennesker. Men mediene ble kritisert for å overfokusere på dette aspektet. Et søk i avisarkivene viser at ordbruken rundt løpet var påfallende. Det het seg at våryre damehorder okkuperte byen, og det var snakk om «joggende matroner» som boltret seg i et ”orgiøst jenteslepp”.

Selv får jeg umiddelbart assosiasjoner til fjorårets ”kulturkjerringdebatt”.

For er det ikke ofte slik når kvinner over en viss alder samles, at andre umiddelbart vil kappes om å ta avstand fra sulamitten? Ja, ser de ikke nærmest litt komiske ut, damene, der de flokker seg sammen for å løpe i gatene, gå på bokbad med Anne B. Ragde eller på konsert med Mari Boine? De har sikkert papegøyer i ørene også.

I tillegg til de smått spekulative nyhetsinnslagene om utagerende festing, ble løpet kritisert av akademikere i kronikkform. Det ble hevdet at oppvarmingsshowet var preget av seksualisering, og at det manglende resultatfokuset bidro til å infantilisere kvinnene. Løpets budskap om at ”alle er vinnere” minnet om barneidrett.

I årene etter rekorddeltagelsen i 1996 ble det stadig bedre plass i løypetraseen, og gjennomsnittsalderen steg for hvert år. Noe av årsaken var at de store mosjonsløpenes popularitet generelt sett var dalende her i landet. Men vel så viktig var nok løpets image: Det var blitt pinliggjort.

Selv hadde jeg deltatt i det åtte kilometer lange Larviksløpet i hjembyen i en årrekke, men det var helt uaktuelt å stille i Grete Waitz-løpet da jeg flyttet til Oslo. Det var for patetiske gamle kjerringer, jeg leste jo aviser!

I 2003 ble løpet lagt ned.

Viktigere å trene, enn å trene sammen

”Litt mosjon, er bedre enn ingen mosjon” mente Grete, men hennes lavterskelfilosofi er blitt avleggs. Det heter forresten ikke ”mosjon” lenger. Mosjon og trim høres i dag ut som pensjonistaktiviteter, ja nærmest geriatrisk. Nå handler det om å trene, trene, trene. Og du må ikke tro at du imponerer noen med å trene til et usselt halvmaraton, nei, helst bør det være maraton, triatlon eller Iron man. Du må jo ta i litt!

– Kvinner trener ikke hardt nok, hevdet nylig personlig trener Gudrun Magnusdottir i Opdalingen.

Vi burde nemlig trene mer eksplosivt! Det skal gjøre litt vondt. Smake litt blod.

NRKs trimguru Yngvar Andersen stemmer i: ”Trening skal ikke bare være moro” er hans budskap. Han vil at vi skal se på trening som en jobb, noe du må gjøre, som tannpuss og måltider.

Vi som liker å skravle og jogge samtidig har altså misforstått. Men kvinner er og blir sosiale vesener. Levekårsundersøkelser utført av Statistisk sentralbyrå viser at kvinner i større grad enn menn er sammen med andre når de utøver individuelle idretter som jogging, skigåing, svømming, sykling og gange. Og mange svarer at dersom de må mosjonere alene, kommer de antagelig til å slutte.

Det kan hende at dette er i ferd med å endres. Samfunnet individualiseres gradvis på de fleste områder, og det rapporteres om at dagens ungdom dropper organisert idrett og mosjonsløp til fordel for ensomme økter på helsestudio.

Ikke noe problem, ifølge direktør i Virke trening, Anne Thidemann:

– Å trene på treningssenter er ikke egoisme, men har med tidsånden å gjøre. Vi er ikke så kollektivt opptatt. Det er viktigere å trene, enn å trene sammen med noen, sa hun til Dagsavisen i august.

Det nye alvoret i treningshverdagen skremmer nok bort noen potensielle mosjonister. De som vektlegger det sosiale og hyggelige mer enn selve resultatet. Men dette veies kanskje opp av at de som faktisk trener, trener enda hardere?

Deltagerne i dagens KK-løp er antagelig både yngre og sprekere enn hva gjennomsnittet var i Grete Waitz-løpet. Mange av dem løper også lenger, ettersom arrangørene klokelig har utvidet til et fritt valg mellom løyper på fem kilometer og ti kilometer. Arrangementet framstår likevel som et inkluderende og sosialt initiativ i en ellers blodsmakende treningssjargong.

Jeg ønsker dere en god løpetur, jenter! Men husk å gi bartenderen tips hvis dere havner på byen i kveld, så slipper dere å bli hengt ut i avisa etterpå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: