Å føde på feil sted til feil tid

Klassekampen har de siste dagene satt søkelyset på situasjonen for fødende kvinner i Nord-Norge.

De nye kriteriene for fødselsomsorgen førte til at flere fødestuer ble nedgradert og mistet sine faste gynekologstillinger. Noe som igjen har gjort at en del fødende opplever at lange avstander, dårlige veier og vanskelige værforhold, kan gjøre det vanskelig å nå fram til sykehuset i tide. Gravide kvinner i Lofoten har fått beskjed om å reise 30 mil for å bo på hotell i opptil to uker før termin.

– Det er urimelig å forlange at en gravid kvinne skal sitte alene på et hotellrom, i verste fall i flere uker dersom hun går over termin, og bare vente på å føde, sier Desirée Skjerpen Høgmo, leder for aksjonsgruppa for fødeavdeling i Lofoten, til avisa.

Dette med å føde på feil sted og til feil tid, var jeg innom i boka «Rosa streker, røde tall». Kapittelet heter «Jeg innser at jeg ble befruktet på feil tidspunkt, og Malin må ta i mot sitt eget barn:»

(artikkelen fortsetter)

 

Jeg har alltid vært dårlig til å planlegge. Desember er rett og slett et elendig tidspunkt å føde barn! Ikke bare blir ungen sur fordi bursdagen havner så tett opp i jula at praktisk anlagte familiemedlemmer velger å slå sammen gavene. Forskning viser også at vinterbarn har større risiko for «nevrologiske lidelser knyttet til årstidssvingninger» – hva nå det måtte bety. Og som om ikke det var nok, så er desemberbarna dummere enn vårbarna.
Ifølge studier fra forskningsinstituttet NifuStep vil de som er født sent på året alltid henge litt etter sine klassekamerater. De klarer simpelthen ikke å ta igjen det lille forspranget.
Likevel pekes det på en helt annen grunn til at november og desember i dag er blitt månedene med færrest fødsler: Barnehageopptaket.
– Få barn om sommeren! kunne jeg nylig lese i VG.
Oppfordringen kom fra nestlederen i Foreldreutvalget for barnehagen. Det er nemlig sånn at «full barnehagedekning» ikke gjelder for barn som er født sent på året.
Dersom du bor i Distrikts-Norge, bør du ta oppfordringen om sommerfødsel med en klype salt. De siste årene har helseforetakene nemlig innført sommerstengning av en rekke mindre fødeavdelinger. Med det resultat at mange familier ser seg nødt til å planlegge befruktning og termin i detalj, for å unngå å møte stengte dører.
En kvinne fra Nordmøre, som fødte sitt tredje barn i mai 2009, fortalte avisa Nationen at terminen slett ikke var tilfeldig. Hun sokner nemlig til Orkanger fødeavdeling som stenger i sommermånedene.
– Da jeg så hva sommerstengte fødeavdelinger medførte i fjor, bestemte jeg meg for å unngå det. Enkelte av dem som måtte føde da, sitter med sterke negative opplevelser, og det vil jeg slippe for egen del, sa hun.
En annen kvinne valgte å gjennomføre et planlagt keisersnitt da hun hadde termin i sommerukene. Det var nemlig ferieavvikling på den lokale fødeavdelingen i Oppdal, og fordi hennes tidligere fødsler var svært raske, var sjansen stor for at det ville bli ambulansefødsel dersom hun skulle vente hjemme på riene. Derfor ble det booket operasjonsstue på et allerede overfullt St. Olavs hospital i Trondheim.
Dessverre for denne kvinnen gikk det infeksjon i operasjonssåret, noe som førte til at hun måtte ligge med intravenøs antibiotika i 14 dager. Og da gikk vel nesten vinninga opp i spinninga for helseforetakets del?

Når fødestuene ute i distriktene tar sommerferie, bidrar dette til å sprenge kapasiteten på de større fødeavdelingene. Det fikk man smertelig erfare på St. Olavs Hospital, sommeren 2008.
Den splitter nye fødeavdelingen var blitt dyrere enn planlagt, så ledelsen ble pålagt å gjøre store økonomiske innstramminger. I tillegg til lav bemanning, ble den ene fløyen stengt på nattestid og i helgene. Fødekvinnene ble trillet i skytteltrafikk mellom avdelingene hver morgen og kveld.
Daværende leder for Jordmorforeningen Nina Schmidt gikk ut i avisen med alarmerende nyheter:
– Fra sikre kilder ved fødeavdelingen på St. Olavs har jeg fått vite at det er gitt beskjed om at man ikke skal holde tilbake på bruken av hormoner for å framskynde fødslene, slik at sengen blir raskere ledig til neste kvinne.
Hun fortalte også at jordmødrene hadde fått beskjed om å gi «nødvendig omsorg, men ikke mer».
Ved enkelte tilfeller ble det ikke engang tid til nødvendig omsorg, noe 20 år gamle Malin fikk merke. Det var en usedvanlig travel nattevakt. Fem jordmødre og en barnepleier tok i mot 15 barn. Malin og mannen tilbrakte åtte timer med kraftige rier på et observasjonsrom, der de hele tiden måtte kjempe om hjelp fra jordmødrene. Gjentatte ganger fikk de beskjed om at det ikke var noen fødestuer ledig, og da pressriene kom fikk Malin beskjed holde igjen og ikke trykke. Smertene var uutholdelige, og etter et par timer klarte hun ikke lenger holde barnet inne. Mannen hennes måtte ut i korridoren og lete etter hjelp. En jordmor kom, og begynte å trille senga mot nærmeste fødestue. Da var barnet allerede på vei ut.
– Underveis i korridoren hadde jeg hodet hennes i hendene og kjente skuldrene. Idet vi passerte dørterskelen til fødestua, løftet jeg henne ut og opp på magen min, forteller Malin til lokalavisa.

Etter sparesommeren sendte sykehusledelsen på St. Olav en oppsummering til Helsetilsynet, der de hevdet at sparetiltakene hadde «gått greit».
Det provoserte jordmødrene.
– Sommeren har overhodet ikke gått greit! sa de, og viste til sin egen evalueringsrapport, der det blant annet sto:
«Det hendte jordmødre gråt da de gikk av vakt ved fødeavdelingen. De følte at de ikke fikk fulgt opp mor og barn slik de ønsket på vaktene sine.»

En liten oppsummering: Dersom du bor i distriktet, og vil ha barnehageplass, samt ønsker å unngå sommerstengning og dumme barn med nevrologiske lidelser knyttet til årstidssvingninger, bør du føde i april eller mai.
(Dersom du selv er et sløvt vinterbarn, kan jeg opplyse deg om at det betyr sengeaktivitet i juli og august…)

2 svar

  1. Godt skrevet. Pussig nok klarte ikke jeg som er født i februar å legge ni måneder sammen, og ble dermed lykkelig mor til et desemberbarn! Eneste fordelen var jo at det ikke var rift om fødeplassene, så to jordmødre hele fødselen og fikk bli i fem dager..
    Men jeg er svært irritert på løgner om full barnehageplass, som du kan lese her hos meg!
    http://barbarellaswantitall.blogspot.no/2012/01/full-barnehagedekning.html

  2. Godt sagt om den norske kvinnen:

    http://www.frie-ytringer.com/2012/06/10/den-demografiske-utviklingen/

    sikker mange kvinner som ikke ønsker å føde barn pga samfunnet som har blitt som det har blitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: