Kan man være «ekstremt» mot rasisme?

Jeg synes det er spennende å følge debatten om debatten om debatten etter 22.7.

Nå tvinges plutselig folk fra alle politiske sider og avkroker til å argumentere mer prinsipielt rundt sine standpunkt. Dermed kan kanskje det heftige ordskiftet vi nå ser, bidra til å heve nettdebattene opp fra gjørmepølen?

Synes Mimir Kristjansson (bildet) har et godt poeng her:

«All ekstremisme er like farlig, sier man, som om det liksom skulle være like ille å være ekstremt mot rasisme som å være ekstremt for rasisme.» (Klassekampen i dag)

I kveldens Dagsnytt 18 skal Mimir debattere mot Kjetil Rolness som gikk ut mot den unge venstresida i Dagbladet på lørdag. Kan bli interessant!

Anbefaler forøvrig ektemannens flotte «Grunnkurs i debatten om debatten»! I tilfelle du ikke har valgt side ennå, mener jeg.

ENDRING: Dagsnytt 18-debatten er utsatt til i morra. Kristjansson og Rolness møtes imidlertid i Aktuelt på NRK2 i kveld.

5 svar

 1. Nei, rasisme er noe som er definert som «uønsket» i samfunnet. Dette er det ingen uenighet om. Som drap, voldtekt, mobbing osv. Så alle burde være mot det. Ikke noe parti eller gruppe kan ha monopol på å være «mot» det. Derimot kan det være en form for ekstremisme å kalle alle som har ulikt syn eller har motargumenter i innvandringssaker for «rasister». Mimir ville neppe definere seg selv som «ekstrem venstre», selv om noen fra høyresiden ville det. På samme måte som folk i FrP (var nylig 20 % av folket…) blir kalt «ekstrem høyre» av enkelte folk fra venstresiden, selv om de selv på ingen måte ser seg selv sånn. Vi må begynne å tørre å argumentere saker uten å skape grelle og urealistiske fiendebilder av de som er uenige.

  1. Ja, som sagt: Spennende debatt! Skal absolutt høre Rolness vs. Kristjansson i kveld.

   Når det gjelder å stemple andre som ekstreme er det, som du sier Arnstein, viktig å holde tunga rett i munnen.
   Personlig ville jeg f.eks. ikke ha funnet på å trekke linjer mellom ekstremisme og de mye omtalte «liberalkonservative» redaktørene/debattantene. (jeg synes forøvrig «liberalkonservativ» er et godt skjellsord i seg selv, men der har du meg..)
   Men å bruke karakteristikken om ytringene til f.eks Anfindsen, har jeg ingen problemer med. Rasisme er ekstremisme, selv om den pakkes inn verbalt.

 2. Arnstein Friling | Svar

  Ja, men jeg er 100 % sikker på at Anfindsen ikke ser på seg selv som rasist, og at han sikkert har et fint og hyggelig forhold til opptil flere som ikke har samme hudfarge som ham selv. Kunne du f eks tenke deg at Anfindsen og hans likesinnede hadde kommet med samme ramaskrik om det aldri hadde kommet en enste fra Midtøsten og Pakistan hit, men i stedet 300 000 fra Brasil og Argentina? De er jo like mørke… Problemet her er at «rasisme» har blitt et begrep som hvem som helst kan legge hva som helst i. Du skrev jo selv om rasiststempelet når du ytret deg om ufine tilnærmelser mot kvinner på gata. Personlig syns jeg det skal sitte uhyggelig langt inne å trekke fram rasismekortet. Man skal være virkelig sikker på at personen man kaller det, virkelig er rasist, e.i, mener at andre raser er mindre verdt enn hans egen. Jeg syns det er veldig drøyt å kalle en annen en rasist. Det er så stigmatiserende, å så umulig å motbevise.

  1. Jeg er enig med deg Arnstein.
   Det eneste jeg vil pirke borti er at det er forskjell mellom det å peke på en person og si: Din rasist! og det å antyde at en kronikk/ytring kan oppfattes rasistisk (i betydningen diskriminerende).
   Det første skal man selvsagt være forsiktig med. Men å gå i debatt med noen ved å påpeke at man oppfatter deres utsagn som rasistiske, bør det være rom for.

 3. ja og nei. Jeg tror det kan bli ekstremt på en negativ måte om man ikke tåler debatt om innvandring fordi man er redd for å såre mennesker eller ser på enhver kritikk av innvandringspolitikken eller innvandring som rasisme. Eks: tør ikke si at en viss gruppe A fra land Z er overrepresentert i kriminalstatistikken (både andelsmessig og når det er tatt hensyn til tilfeldige variasjoner i tallmengden). Jeg tenker det kan være så vel så viktig å fange opp slike signaler, for da kan man gjøre noe med det. Men da er det strengt tatt ikke rasismen denne personen er imot, men kanskje heller frykten for at det skal bli rasisme, om du skjønner 🙂 Hilsen Anne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: