Usympatisk av Julie Brodtkorb

Julie Brodtkorb (Ikke lenger Voldberg)

Høyres selverklærte feminist Julie Brodtkorb portretteres (igjen) i dagens VG. Her kan vi lese at hun har kommet seg opp og fram ved hjelp av ”hardt arbeid og et par hersketeknikker.” Disse hersketeknikkene har hun lært i bøkene til Berit Ås, og Brodtkorb lærer villig bort metodene til andre unge talenter som vil opp og fram i Høyre.

For alle som har lest bøkene til sosialpsykolog og politiker Berit Ås, og hørt henne snakke om sine funn, blir Brodtkorbs uttalelser latterlige.

Hersketeknikkene setter ord på en systematisk og kulturelt forankret undertrykkelse – de er ikke et sett smarte triks for deg som vil opp og fram.

Tar du i bruk teknikker som usynliggjøring, latterliggjøring eller å holde tilbake informasjon, for å bygge deg en karriere, da er du rett og slett bare usympatisk.

4 svar

 1. Lillfrid Annie Sakshaug | Svar

  Synes Audun Lysebakken sa det så bra;» Jeg vil ikke si noe negativt om Heikki Holmås. For det første er det feil, det er mye bra å si om han, og for det andre skal ikke høyresiden kunne sitere meg på noe negativt om han, dersom han blir SV’s nye leder. SV er ikke mitt parti, men måtte alle drive så redelig valgkamp!

 2. […] til toppen. Høyres selverklærte feminist Julie Brodtkorb viste til en lignende forståelse da hun fortalte VGs lesere at hun hadde studert Berit Ås´ bok om hersketeknikker, og brukte disse for å komme seg opp og […]

 3. Har lest boken «Baren en kvinne?» av Julie Brodtkorb. Jeg satt ikke igjen med det inntrykket at det var en «guide i hersketeknikker», som en oppskrift på «hvordan man skulle komme seg frem..». Det er vel greit å lære litt av andre, hva de har blitt utsatt for, slik at man lettere kan igjenkjenne å håndtere slikt, dersom man skulle oppleve det selv.

 4. Likestillingsmedister | Svar

  Ås sin bok var neppe ment som noen lærebok i hvordan bruke hersketeknikker på andre nei. Hun var ingen Machiavelli. Jo mere bruken av hersketeknikker kan reduseres jo bedre, men jeg er skeptisk til hovrvidt det er mulig å redusere bruken på høyere nivåer i politikk og næringsliv. Der er konkurransen så intens at folk vil bruke det uansett. Hvis du selv ikke bruker det så vil du tape terreng i forhold til de som gjør det.

  Den eneste mulige måten jeg kan se at man kan redusere bruken på er gjennom en tit for tat strategi. Om jeg har forstått det korrekt innebærer det at man i utgangspunktet ikke bruker negative virkemidler, men hvis negative virkemidler brukes mot en så svarer man altid med et angrep tilbake av nøyaktig samme styrke som angrepet man fikk rettet mot seg. Etter første retaliering går man så tilbake til en samarbiedsvillig holdning og fortsetter med det inntill man man angripes igjen og da svarer man også med et proporsonalt angrep tilbake for deretter å være samarbeidsvillig igjen osv. ad infinitum.

  Jeg har lest at spillteoretikkere gjennom en rekke eksperimenter har funnet ut at dette er den beste strategien for å skape sammarbeid og redusere konflikt over tid. Angrepsmåten kan brukes i forhold til hersketekikker ved at man i utgangspunktet ikke bruker dem, men bruker dem tilbake mot den personen som bruker dem mot deg og bare denne personen etter tit for tat protokollen. Over tid skulle det være mulig å gjøre seg relativt imun for angrep når folk lærer seg at det betaler seg ikke å bruke hersketeknikker mot deg. Siden du med en slik strategi ikke i utgangspunktet bruker hersketeknikker selv kan det være mulig å redusere bruken totalt sett. Men, strategien forutsetter villighet til å bruke teknikkene selv når det er nødvendig og er således ikke «pasifistisk».

  Forøvrig så er feminister blitt hyppige brukere av hersketeknikker selv. Listen på siden her kjenner jeg svært godt igjen fra diskusjoner med feminister. Minst et par av dem brukes stort sett i hver eneste diskusjon jeg havner i. Om du ønsker en feminisme som spiller fair bør du ta dine medsøstre litt i nakken:

  http://exposingfeminism.wordpress.com/shaming-tactics/

  Riktignok er nok mye av dette teknikker som innstinktivt er lett for en feminist å bruke mot en mann, men det er et faktum at de i feministiske organsisasjoner aktivt vil kurse deg i å bruke dem. Det er forsåvidt ikke unikt for feminist organisasjoner. Da jeg en kort periode var politisk aktiv ble jeg fortalt av medlemmer av samtlig ungdomspartier at de ble skolert i hersketeknikk og aktivt oppfordret til å bruke dem.

  Der ble innlegget mitt lenger enn bloggposten din gitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: